September 19, 2017

Balenine in Baleen Whales/ヒゲクジラ内のバレニン

Baleen whales contain large amounts of balenine. Here is some info about this substance.
ヒゲクジラは、バレニンを大量に含んでいます。この物質についての情報です。

Balenine is one type of imidazole dipeptide. Nα-β-Alanyl-1-methyl-L-histidine. Also known as ophidine. It is contained in large quantity in the muscle of a baleen whale, and is considered a biological material having anti-fatigue action.
Balenine was identified from the muscle of a baleen whale for the first time in 1962. In 1976, it was confirmed to exist in the muscle of sperm whales, blue-white dolphins, toads, and common scallops. By 2009, it was found that whereas the muscle of sperm wales did not contain much balenine (several mg per 100 g), it was contained in large quantity in the muscle of minke whales, sei whales, Antarctic minke whales, fin whales, and Bryde's whales (one thousand and several hundred mg per 100 g).

バレニンとは、イミダゾールジペプチドの一つ。Nα-β-アラニル-1-メチル-L-ヒスチジン。別名:オフィジン (ophidine)。ヒゲクジラの筋肉中に多量に含有され、抗疲労作用のある生体物質とされる。
バレニンは、1962年にヒゲクジラの筋肉から初めて同定。1976年には、マッコウクジラ、スジイルカ、ヒキガエル、ホタテガイの筋肉中に確認された。2009年までに、マッコウクジラの筋肉にはバレニンはそれほど含まれていない(100g中に数mg)ものの、ミンククジラ、イワシクジラ、クロミンククジラ、ナガスクジラ、ニタリクジラの筋肉には多量に含まれていること(100g中に千数百mg)がわかった。
(Source/出典: バレニン)

Two other main types of imidazole dipeptide are carnosine (contained in the breasts of migratory birds, among others) and anserine (contained in migratory fish like tuna, among others).
イミダゾールジペプチドには他の主な種類は次の2つです:カルノシン(渡り鳥の胸肉などに含まれる)、アンセリン(マグロなどの回遊魚などに含まれる)。

Here is some info about balenine content.
バレニン含有量に関する情報です。 
(Source: PDF file released from the Japan Whaling Association)
(出典:日本捕鯨協会発行のPDFファイル)


Comparison of balenine content (translation by me)
                                                    Balenine (in mg per 100 g)

Tuna                            Red flesh   Not detected
Bonito (skipjack tuna)   Red flesh   Trace
Fin whale                     Red meat  1,466
Minke whale                 Red meat  1,874
Sperm whale                Red meat  553
Cow                             Beef         2 or less
Pig                              Pork          48 or less

No comments: