April 2, 2014

Daikon Salad/大根サラダ

The shusai (main dish) of tonight's supper was grilled saba (mackerel). One fukusai was daikon cut into thick rounds and simmered in a broth (15:1:1 mixture of dashi, soy sauce, and mirin). Another fukusai was daikon salad.
今日の夕飯の主菜は焼きサバで、副菜としては厚切りにして、つゆ(出汁、醤油、みりんを15:1:1の割合で混ぜたもの)で煮た大根と、もう一つの副菜は大根サラダです。
The ingredients were:
Daikon cut into thin sticks, rubbed with salted first and squeezed
Wakame
Canned corn (The Japanese like to add canned corn to salad.)
Canned tuna
Fake crabmeat

I had the salad with store-bought ao-jiso (green perilla) dressing.
材料は
細く切った大根を塩でもんで、絞ったもの
ワカメ
缶詰のコーン(日本人は缶詰のコーンをサラダに入れるのが好きです)
ツナ缶
カニカマ

私は市販の青じそドレッシングでサラダを食べました。

We have been given a large number of daikon from my wife's brother. We have to use them up before they go bad! For tonight's supper, I used two of them.
妻の実兄から大根をたくさんもらいました。悪くなる前に食べ切らないと。今日の夕飯では、2本使いました。

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