May 14, 2016

Cooking Spaghetti without Boiling, Part 2/スパゲティを茹でずに調理する、パート2

Yesterday, I went to a 100-yen shop and bought this item among others.
昨日は、100円ショップに行き、こんな物を買いました。
Plastic container specifically for use in cooking spaghetti in a microwave oven.
スパゲティを電子レンジで調理する専用のプラスチック容器です。
The hole in the lid is for measuring out 100 g of spaghetti. Cool!
蓋にある穴は、100 gのスパゲティを測るためのものです。クール!

I thought it was a great product, but I found that instructions on the bag were pretty stupid.
すごい製品だと思いましたが、袋に書いてある説明はかなり馬鹿げていました。
For a 600/500-W microwave oven, you need to heat spaghetti for the specified time plus 4/5 minutes! Isn't that ridiculous?
600/500Wの電子レンジで、スパゲティを通常の茹で時間プラス4/5分も茹でる必要があります。馬鹿げていませんか?

Anyway, last night, I put 100 x 2 = 200 g of spaghetti in the container, and added 140 x 2 = 280 g water.
ともかく、昨晩、スパゲティを100 x 2 = 200 g容器に入れ、水を140 x 2 = 280 g入れました。
I kept the container in the fridge until around 11 o'clock today.
容器は今日の約11時まで冷蔵庫に入れていました。
As you can see, not all the water is soaked at this point.
見てわかる通り、この時点では、水は全部吸われてはいません。
I placed a plastic wrap on it (the lid is not microwavable), and put it in the microwave. I expected that it would take a total of four minutes to cook the spaghetti in the 800-W microwave.
ラップをして(蓋は電子レンジでは使えません)、電子レンジに入れました。800Wの電子レンジでスパゲティを調理するには全部で4分かかるだろうと予想しました。

One minute later:
1分後:
Not much difference.
あまり変化はありません。

Two minutes later:
2分後:

Three minutes later:
3分後:
I stirred the spaghetti with cooking chopsticks before taking the photo.
写真を撮る前に菜箸でスパゲティをかき混ぜました。

Four minutes later:
4分後:
Almost done. I stirred some more. As you can see, almost all the water is now absorbed by the spaghetti.
ほぼ完成です。もう少しかき混ぜました。見てわかる通り、水は殆ど全てスパゲティに九州されました。
Meanwhile, I made some simple meat sauce, with two large onions, 300 g of ground pork, and one tomato can. I added a generous amount of tomato ketchup after turning off the heat.
その間、私は玉ねぎ大2個、豚の挽肉300 g、トマト缶一つで簡単なミートソースを作りました。火を止めてから、トマトケチャップをたっぷり足しました。
Done!
完成!
I transferred one half of the spaghetti to a plate, and added some margarine to the container and mixed it with the remaining spaghetti to keep it from sticking together.
スパゲティを半分、お皿に乗せ、容器にマーガリンを足し、残りのスパゲティと混ぜ、くっつかないようにしました。
My lunch today.
今日の私の昼食。

May 13, 2016

Cooking Spaghetti without Boiling/スパゲティを茹でずに調理する

Here's a simple recipe for cooking spaghetti without boiling that I have developed for my son.
私が息子のために開発した、スパゲティを茹でずに調理するための簡単なレシピです。

Ingredients for 1 serving:
100 g spaghetti
140 g (ml) water
Option: Salt
For 1% salt solution, add 1.4 g of salt; for 2%, add 2.8 g; and for 2.5%, add 3.5 g.
I would recommend adding salt to make simple dishes like spaghetti aglio e olio and leaving it out altogether otherwise.

You will need a container that can contain spaghetti. You can use an I-Wrap bag or a Ziploc bag instead if you break the spaghetti in half.
一人分の材料:
スパゲティ 100 g
水 140 g (ml)
オプション(省略可): 塩
1%の食塩水にするには、塩を1.4 g、2%なら2.8 g、2.5%なら3.5 g加えます。
私としては、ペペロンチーノなどシンプルな料理なら、塩を加え、それ以外は塩をまったく入れないのをお勧めします。

スパゲティが入る容器が要ります。スパゲティを半分に折るなら、アイラップやジップロックバッグを使えます。

Directions:
方法:

1. Place spaghetti in a container, and add water (and salt).
2. Leave for at least 1 hour. Or, store in the fridge for hours until use.
(I used two I-Wrap bags. I didn't add salt.)
1. 容器にスパゲティを入れ、水(及び塩)を入れます。
2. 1時間以上放置します。または、使うまで数時間、冷蔵庫に入れます。
(私はアイラップを2枚使いました。塩は入れませんでした。)
I kept the spaghetti in the fridge for more than 17 hours.
私はスパゲティを冷蔵庫に17時間以上入れておきました。
3. Microwave for 1 min. If you have kept the container/bag in the fridge, microwave for 2 min. or so.
3. 電子レンジで1分加熱します。容器/袋を冷蔵庫に入れていた場合は、2分程度電子レンジで加熱します。
I microwaved the spaghetti in the 800-W microwave oven for 1 min., checked the spaghetti, and
私は800Wの電子レンジで1分加熱し、スパゲティをチェックして、
microwaved for another 1 min.
もう1分加熱しました。
I left the bag for 1 min. or so, and transferred the spaghetti to a plate.
1分程放置してから、お皿に移しました。
I sprinkled one packet of instant matsutake clear soup.
松茸のお吸いものを1袋振り掛けました。
Very tasty.
とても美味しかったです。

To be continued.
続く。

Continued.
続き。

This recipe is based on the one presented in the November 9, 2013 edition (Japanese only) of the TV show, Tameshite Gatten, on NHK. The original recipe calls for 100 g of spaghetti and 300 g of water, and it says to soak the spaghetti in the water for 1 hour, drain, and boil in a pot for 1 minute.
You may want to read this article, written in English.
Dried spaghetti increases by 240% in weight when boiled, which means that 100 g dried spaghetti will turn into 240 g boiled spaghetti by soaking 240 - 100 = 140 g of water.
By using just enough water for soaking (140 g for 100 g spaghetti), you can skip the step of bringing water to a boil and boiling the spaghetti for 1 minute.
このレシピは、NHKのためしてガッテンというテレビ番組(2013年10月9日放送)で紹介されたレシピに基づきます。元のレシピはスパゲティを100 g、水を300 g使い、スパゲティを水に1時間漬けて、水を切り、鍋で1分茹でるというものです。
英語で書かれたこの記事を読むといいと思います。
乾燥スパゲティは茹でると重さが240%になります。つまり、100 gの乾燥スパゲティは、水分を240 - 100 = 140 g吸い込み、240 gの茹でスパゲティになる、ということです。
漬ける水の量を最低限(100 gのスパゲティに対して140 g)にすることで、水を沸騰させ、スパゲティを1分茹でるというステップを省略できます。