September 12, 2008

Kuri Okowa (Glutinous Rice Cooked with Chestnuts)/栗おこわ


I like kuri okowa, much better than kuri gohan (regular rice cooked with chestnuts). Mochi gome, or glutinous rice (also called sweet rice, sticky rice, and waxy rice), provides such a wonderful texture, in contrast to crumbly chestnuts.
私は栗おこわが好きです。栗ご飯よりずっと好きです。もち米が、ぼろぼろくずれ易い栗とともにすばらしい食感です。

Last night, I made kuri okowa for the first time this season.
昨晩、今シーズン初めて栗おこわをつくりました。

Ingredients are:
4 go (4 x 180 ml) glutinous rice
20 chestnuts, peeled
2 tbsp sake
1 tsp salt
Appropriate amount of water
材料は
もち米4合
皮をむいた栗20個
酒大さじ2杯
塩小さじ1杯
水を適量

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