February 7, 2009

Gyunyu Kan/牛乳かん

I made gyunyu kan today. Gyunyu kan is short for gyunyu kanten. Gyunyu = Milk, and kanten = Agar-agar.
I used a stick of kanten, which is good for 500-600 ml of water.
Ingredients:
1 stick kanten
200 ml water
300 ml milk
60 g sugar
(I reduced it to 40 g, because I like everything on the less sweet side.)
Canned mikan
今日は牛乳かんを作りました。牛乳(ぎゅうにゅう)かんとは牛乳寒天のことです。牛乳(牛乳)=Milk、寒天(かんてん)=Agar-agar
寒天を一本使いました。水500~600 ml用です。
材料
寒天1本
水200 ml
牛乳300 ml
砂糖60 g
(私は40 gにしました。何でも、あまり甘くないのが好きなので)。
Recipe:
1. Reconstitute kanten by soaking it in a bowl of cold water for several minutes.
2. Squeeze, tear into small pieces, and put them in a pot.
3. Add water and bring to a boil.
4. Keep stirring on low heat until the kanten is completely dissolved.
5. Heat milk in another pot or in a microwave.
6. Add hot milk and sugar. Keep stirring on low heat until the sugar is completely dissolved.
7. Transfer into individual cups or a big container. Let cool.
8. Serve with mikan.
レシピー:
1. 寒天を冷水に数分漬けて、戻す。
2. 絞って、細かくちぎり、鍋に入れる。
3. 水を入れ、沸騰させる。
4. 弱火で寒天が完全に溶けるまでかき混ぜる。
5. 牛乳を別の鍋でまたは電子レンジで温める。
6. 温かい牛乳と砂糖を入れ、砂糖が完全に溶けるまで弱火でかき混ぜる。
7. 個々のカップまたは大きな容器に移す。冷ます。
8. みかんと一緒に盛る。



The resulting gyunyu kan was much less sweet than I had expected. 60 g of sugar should be fine.
出来上がった牛乳かんは思ったより甘くありませんでした。砂糖は60 gで良いでしょう。

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