I made tomato nabe for supper tonight.
Ingredients:
1,200 ml water
2 tsp instant dashi
50 ml soy sauce
50 ml mirin
Dashi, soy sauce, and mirin ratio = 24:1:1
1 can (400 g) whole tomatoes
2 potatoes
1 large onion
1/2 carrot
1 bunch mizuna
4 leaves Chinese cabbage
1 bag enoki
For tsukune (ground meat balls):
300 g ground chicken
1 egg
1/2 tsp salt
1 knob grated ginger
Add some katakuriko (potato starch) to adjust the softness, if required.
Directions:
1. Put water, instant dashi, soy sauce, mirin, and canned tomatoes in a donabe.
2. Add carrot, potatoes, onion, and thick portions of Chinese cabbage to the donabe.
3. Bring to a boil, simmer for 5 min.
4. Add enoki, thin portions of Chinese cabbage, and mizuna.
5. Add tsukune one spoonful at a time.
今日の夕飯にはトマト鍋を作りました。
材料:
水 1,200 ml
出汁の素 小さじ2
しょう油 50 ml
みりん 50 ml
出汁、しょう油、みりんの割合=24:1:1
ホールトマト 1缶(400 g)
じゃがいも 2個
玉ねぎ 大1個
ニンジン 1/2本
水菜 1束
白菜 4枚
えのき 1袋
つくねには:
鶏挽き肉 300 g
卵 1個
塩 小さじ1/2
すったショウガ 1カケ
必要に応じて、片栗粉を少し入れて、柔らかさを調整する。
作り方:
1. 土鍋に、水、出汁の素、しょう油、みりん、缶詰のトマトを入れる。
2. ニンジン、じゃがいも、玉ねぎ、白菜の厚い部分を入れる。
3. 沸騰させ、5分煮る。
4. えのき、白菜の薄い部分、水菜を加える。
5. つくねを一さじづつ入れる。
The broth was very flavorful. I later added 1 can (400 g) diced tomatoes, plus 400 ml water, 25 ml soy sauce, and 25 ml mirin. The broth become even more flavorful!
汁はとても美味しかったです。後で、さいの目のトマト缶(400 g)、水400 ml、しょう油25 ml、みりん25 mlを足しました。汁はもっと美味しくなりました!
おいしそう。このレシピはありがとう。
ReplyDeleteI will try this with tofu balls instead chicken - a perfectly vegetarian nabe ... yumie!
torwen: Thanks for your comment.
ReplyDeleteIf you want to make it vegetarian, I would suggest other broth recipes like:
2 can (400 g x 2 = 800 g) diced or whole tomatoes
800 ml water
Dried shiitake mushrooms and/or 4 tbsp kinako (roasted soybean powder)
As you may know, fu (wheat gluten) is also a good substitute for meat.
As I mentioned somewhere in my blog, kinako is a great source of glutamate.