April 22, 2011

Moyashi Tempura Don/もやし天ぷら丼

For lunch today, I made moyashi tempura don (short for donburi), using the leftover moyashi tempura that I showed in the preceding post.

Note: Tempura donburi is usually abbreviated as tendon.

Ratio for tendon sauce:
Dashi:soy sauce:mirin:sugar = 2:1:1:0.1

今日の昼ご飯には、前の投稿で見せた、残りのもやし天ぷらを使って、もやし天ぷら丼をつくりました。

注: 天ぷらどんぶりは普通、天丼(てんどん)と略されます。

天丼のたれの割合:
出汁:しょう油:みりん:砂糖 = 2:1:1:0.1

I reheated the moyashi tempura in the toaster oven.
もやし天ぷらはオーブントースターで温めました。

Sadly, I had only a small amount of rice left in the rice cooker.
悲しいことに、炊飯器にはご飯がほんの少ししか残っていませんでした。

The moyashi tempura don was good enough for me, but I must add that tendon usually contains at least one piece of prawn tempura.
もやし天ぷら丼はまあまあ美味しかったですが、天丼には普通、海老天(えびてん)が一つは入っています。

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