Yesterday, my father got lots of clams from an acquaintance. I first removed sand from them by soaking them overnight in 3% salt water (2,000 ml of water plus 60 g of salt).
昨日、父が知人からハマグリをたくさんもらいました。まず、3%の塩水(水2,000 mlに塩を60 g)に一晩漬けて、砂抜きをしました。
This morning, I checked the clams to find none of them were open. Were they all dead? Anyway, I made soup (called ushio jiru), using about one third of the clams. Apart from water, I only added a small amount of salt. Most recipes call for kombu and sake. I added a small amount of soy sauce at the end.
今朝、ハマグリを見ると、どのハマグリも開いてませんでした。みんな死んでるでしょうか?ともかく、約1/3のハマグリを使って、汁(うしお汁と呼ばれる)を作りました。水以外は、塩を少量入れただけです。大半のレシピには昆布とお酒を入れるよう書かれています。最後にしょう油を少量入れました。
As part of supper tonight, I made "hamaguri no saka (< sake) mushi" (clams cooked with sake).
今日の夕飯には、ハマグリの酒蒸しを作りました。
Cooking sake contains a considerable amount of salt, so no additional salt is required.
料理酒には塩分がかなり入っているので、塩を足す必要はありません。
Just put clams in a frying pan, add cooking sake, put on the lid, and cook until done.
ハマグリをフライパンに入れ、料理酒を入れ、ふたをして、火を通します。
Don't overcook!
火を通しすぎないように!
Images of hamaguri sake mushi/はまぐり 酒蒸しのイメージ
EDITED TO ADD:
追記:
Last night, I put the last one-third of the clams in a colander over a bowl, and stored in the fridge.
昨晩、ボールにザルを乗せて、残りの1/3のハマグリを入れて、冷蔵庫に保存しました。
As part of lunch today, I made "hamaguri no saka (< sake) mushi" again,
今日の昼ごはんに、また、ハマグリの酒蒸しを作りましたが、
using cooking sake, margarine, and soy sauce this time.
今回は、料理酒、マーガリン、しょう油を使いました。
The combination of margarine (or butter) and soy sauce is heavenly.
マーガリン(またはバター)としょう油の組み合わせは、とても美味しいです。
EDITED TO ADD:
追記:
Last night, I put the last one-third of the clams in a colander over a bowl, and stored in the fridge.
昨晩、ボールにザルを乗せて、残りの1/3のハマグリを入れて、冷蔵庫に保存しました。
As part of lunch today, I made "hamaguri no saka (< sake) mushi" again,
今日の昼ごはんに、また、ハマグリの酒蒸しを作りましたが、
using cooking sake, margarine, and soy sauce this time.
今回は、料理酒、マーガリン、しょう油を使いました。
The combination of margarine (or butter) and soy sauce is heavenly.
マーガリン(またはバター)としょう油の組み合わせは、とても美味しいです。
"The combination of margarine (or butter) and soy sauce is heavenly".
ReplyDeleteI can't agree more (laugh)!
fiasseP: Yes, I know that some people hate margarine, but margarine is just as good as butter, in my opinion.
ReplyDeleteas long as the margarine doesn't contain trans fat, I do love margarine!
ReplyDeletebut in certain case margarine can't substitute butter, like in chocolate works...