November 11, 2008

Ratios of Seasonings/調味料の割合

I made both "buta no shoga yaki" (pork fried with ginger) and "ton (or buta) don" (pork bowl) yesterday.
昨日は豚の生姜焼きと豚丼(「とんどん」、「ぶたどん」とも)を両方作りました。
For both dishes, I like to use "ratios". For the former, I used a mirin, soy sauce, and sake ratio of 1:1:0.5. I can use other ratios like 1:1:1 and 1:1:0 (no sake).
ともに、私は「割合」を使うのが好きです。前者では、みりん、醤油、酒の割合を1:1:0.5としました。1:1:1や1:1:0(酒なし)など他の割合にすることもあります。
For the latter, I used a dashi, mirin, and soy sauce ratio of 4:1:1 yesterday. I can use other ratios such as 3:1:1.
後者では、昨日は出汁、みりん、醤油の割合を4:1:1にしました。3:1:1など他の割合を使うこともあります。
Details:
Buta no shoga yaki:
300 g pork, thinly sliced
30 ml mirin
30 ml soy sauce
15 ml sake
1 knob ginger, grated
詳細:
豚の生姜焼き:
薄切り豚肉300 g
みりん 30 ml
醤油 30 ml
酒 30 ml
おろし生姜 1カケ
Ton don:
300 g pork, thinly sliced
200 ml dashi (water + instant dashi in my case)
50 ml mirin
50 ml soy sauce
1 onion
1 knob ginger, grated
豚丼:
薄切り豚肉300 g
出汁 200 ml(私の場合、水+出汁の素)
みりん 50 ml
醤油 50 ml
玉ねぎ 1個
おろし生姜 1カケ

For more information about ratios for seasonings, visit this thread on eGullet.
調味料の割合に関しては、eGulletのこのスレッドを参照してください。
I used this high-quality pork, which I bought at the festival of the local wholesale market:
地方卸売市場のお祭りで買った、この高級な豚肉を使いました。

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