The Japanese like sanma (Pacific saury).
In Japan, you can see them often served in a special, long plate like these.
日本人はサンマ(秋刀魚)が好きです。
日本では、このような特別な長い皿でよく出されます。
But, don't feel left out if you don't have such special plates. You can simply cut a sanma in half, salt-grill, and serve in a normal plate.
でも、そんな特別な皿がなくても気にしないで下さい。単にサンマを半分にして、塩焼きして、普通のお皿に出せばいいのです。
I'm very sorry to say that I am not a very good sanma eater. We are supposed to eat almost a whole sanma, except, the head, bones, and tail, but I simply can't; the innards are too bitter for my taste!
大変残念なことに、私はあまりサンマをうまく食べれません。サンマは頭や骨や尾を除き、殆ど全て食べることになっているのですが、私はできません。内臓は私には苦過ぎて。
My wife's plate (right) and mine (left):
妻の皿(右)、私の皿(左):
Salt-grilled sanma are often served with grated daikon (daikon oroshi) and soy sauce/ponzu/citrus juice.
塩焼きしたサンマはよく、大根おろしと醤油/ポン酢/柑橘果汁と一緒に出されます。
Note that the sanma shown in the photos were not fresh but salted ones, so we didn't have them with soy sauce or ponzu.
写真のサンマは生ではなく塩サンマなので、醤油やポン酢では食べませんでした。
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