June 14, 2014

Raw Enoki and Dried Enoki/生のえのきと干しえのき

Yesterday, I received a wonderful present from an acquaintance who runs an enoki factory: 
Two bags of dried enoki
昨日は、えのき工場を経営している知人から素晴らしいプレゼントをもらいました。
干しエノキ2袋

Each bag contained about 100 g of dried enoki. I know that to make 100 g of dried enoki, you will need nearly ten times the amount of raw enoki.
And, raw enoki
それぞれ干しえのきが100 g程入っていました。100 gの干しえのきを作るには、10倍近い量の生のえのきが必要です。
それから、生のえのき
More than 1 kg!
1 kg以上です!

So, as part of supper tonight, I made both enoki takikomi gohan and clear soup with lots and lots of enoki and other ingredients.
というわけで、今日の夕飯には、えのきの炊き込みご飯と、えのきたっぷりで他の具材も入った澄まし汁を作りました。

Note: Up until four or five years ago, dried enoki was almost unheard-of, but now, almost every supermarket carries it.
注: 4、5年前までは、干しえのきは殆ど知られていませんでしたが、今では、ほとんどのスーパーで売っています。


Now I have to think of good ways to use dried enoki!
さて、干しえのきのいい使い道を考えないと!

No comments:

Post a Comment