March 28, 2015

Hybrid Coffee Roasting/ハイブリッドコーヒー焙煎

Ever since I got this second-hand toaster oven for 500 yen January last year, I've been thinking of hybrid coffee roasting. By hybrid, I mean drying coffee beans in the electric toaster oven first and then roasting them (causing chemical reactions) in my perforated shallow pot over the portable gas stove. Today, I have made my very first attempt.
去年1月にこの中古のオーブントースターを500円で買ってから、ハイブリッドコーヒー焙煎のことをずっと考えていました。ハイブリッドとは、まずは電気式のオーブントースターでコーヒー豆を乾燥させ、それから卓上コンロの上で穴開きの浅型鍋で焙煎する(化学反応を起こす)と言うことです。

Toaster oven:
オーブントースター:
The timer (center) is broken, and the temperature control (right) seems not effective any more.
タイマー(中央)は壊れているし、温度調節(右)も、もう効かないみたいです。

Luckily, I found this metal sieve at the second hand store, which fits perfectly in this toaster oven. It was 450 yen.
運よく、リサイクルショップでこの金属製のザルを見つけました。このオープントースターにぴったりです。450円でした。
It goes right inside the toaster oven. I didn't have to make any modifications to the sieve or the toaster oven.
オーブントースターの中にちゃんと入ります。ザルもオーブントースターも改造する必要はありませんでした。
500 g of coffee beans
コーヒー豆500 g
 I just put the sieve in the toaster oven, without preheating, and closed the door..
予熱せずに、ザルをオーブントースターに入れ、ドアを閉めました。
My perforated shallow pot
穴開きの浅型鍋
I opened the door every two minutes (2, 4, 6, 8, and 10 minutes) after the start of roasting, shook the sieve to ensure even roasting (drying). It was obvious to me that the beans had not been dried sufficiently even after 10-minute heating. I decided to transfer the beans to the pot and dry them fully.
焙煎開始後、2分ごと(2、4、6、8、10分)にドアを開け、むらなく焙煎(乾燥)するようザルを振りました。10分の加熱後も豆が十分に乾燥していないのは明らかでした。豆を鍋にあけ、完全に乾燥させることにしました。

Photo taken at 9 min. or so
約9分に撮った写真
Sorry for the reflection.
反射があって、すみません。

I roasted the beans in the pot over high heat, covered with aluminum foil, in an attempt to accelerate the drying process. First crack started around 15:30. I continued to roast for three more minutes.
乾燥を速めるため、強火で、アルミホイルで蓋をして鍋で焙煎しました。1ハゼは15:30頃始まりました。されに3分焙煎し続けました。

I managed to roast them satisfactorily.
どうにか満足行く程度まで焙煎できました。
Weight loss: 16.2%
重量減:16.2%

I have to think of ways to dry coffee beans efficiently in the electric toaster oven.
電気式のオーブントースターでコーヒー豆を効率的に乾燥させる方法を考えないと。

2 comments:

Yubun said...

Just for your reference, on the drum roaster that I use (Behmor 1600, basically a toaster with a rolling drum in the middle), it would take close to 15-16 minutes to reach first crack for 0.8 lbs (about 360g) of green beans. Maybe leave the beans in there longer for further drying?

Hiroyuki said...

Yubun: Thanks for your info. I know of Behmor and other electric coffee roasters. When I bought that toaster oven, I thought I would make a drum like that of Behmor. I dropped that idea when I came up with a better idea: hybrid roasting. I now have an even better idea. I'll try it out pretty soon!