The story goes back to a few days before Father's Day this year. I wanted to send something special to my father. I knew he liked yaki uni (baked sea urchin), so I called him and asked if yaki uni would be OK with him, and he said yes. I also wanted to give something to my mother, because I didn't give her anything on Mother's Day. (I know she gets angry when I give her a present on a special day. She will say, "I don't want anything! Buy something for your children!") I talked to my mother, and she said (surprisingly) she wanted to have mentaiko (spicy cod roe). She said she could not find decent mentaiko at supermarkets. So, my search for both yaki uni and mentaiko began. That is, a supplier that could ship both high-quality yaki uni and mentaiko at a time in a single package and that seemed reliable. I searched and searched, and did more searches for more than half an hour, but still no luck. I took a rest and drank some green tea, and after the third intensive search session, I managed to find one shop that met my criteria. Yamakou Katagiri Sengyo Ten, in Kamaishi city, Iwate prefecture
http://www.rnac.ne.jp/~yamakou/index.html
Product list:
http://www.rnac.ne.jp/~yamakou/cart3.html
I ordered one glass bottle of fresh uni, four yaki uni on seashells, and one pack of mentaiko. Both my parents thanked me for giving them such wonderful, expensive gifts.
Weeks went by, and I got so curious about the flavor of fresh uni so I decided to buy some for myself and my family. So, I ordered:
1. 1 bottle of fresh 150 g uni: 1,880 yen
Fresh uni in ozone-sterilized seawater. No additives or preservatives. (Most importantly, NO ALUM added.)
2. 1 yaki uni: 1,380 yen
3. 230 g tarako (cod roe) with no artificial coloring: 1,030 yen
4. 300 g mentaiko (spicy cod roe): 1,740 yen
Shipping cost: 1,050 yen
Total: 7,080 yen
The fresh uni was sweet, creamy, and not fishy at all. Cheap ones you can get at supermarkets are often bitter and fishy.
話は今年の父の日の数日前に遡ります。父に何か特別なものを送りたいと思いました。焼きウニが好きなのを知っていたので、電話して、焼きウニでいいかどうか尋ねると、それでいいとのこと。また、母の日に母に何も送らなかったので、母にも何か送りたいと思いました。(母は特別な日にプレゼントを贈ると、怒るのです。「私は何も要らないから、子供たちに何か買ってやれ」と。)母と話すと、(驚いたことに)明太子を食べたいと言いました。スーパーではまともな明太子が売ってないとのこと。そこで、焼きウニと明太子探しが始まりました。つまり、高級な焼きウニと明太子を一度に一つのパッケージに入れて送ってくれ、その上、信頼できそうな業者。探しに探し、また探し、30分以上経ちましたが、まだ見つからない。休んで、緑茶を飲み、そして、3度目の徹底的なサーチの末、やっと条件に合う店が見つかりました。岩手県釜石市の「ヤマコー片桐鮮魚店」です。
http://www.rnac.ne.jp/~yamakou/index.html
商品リスト:
http://www.rnac.ne.jp/~yamakou/cart3.html
ガラスの瓶に入った生ウニを一つ、貝殻の載った焼きウニを4つ、明太子を1パック注文しました。両親とも、こんな素敵で高価な贈り物をもらって、喜んでくれました。
それから数週間が過ぎましたが、生ウニの味にとても興味があるので、自分そして家族用に少し注文することにしました。そこで、次のものを注文しました。
1. 生ウニ 1瓶(150 g) 1,880円
オゾン殺菌した海水に入った生ウニ。保存料、添加物なし。(最も大事なことは、ミョウバンが入っていないこと)
2. 焼きウニ 一つ 1,380円
3. 無着色たらこ230 g 1,030円
4. 明太子300 g 1,740円
送料 1,050円
合計 7,080円
生ウニは甘く、クリーミーで、全く生臭くありませんでした。スーパーで売っているのは、苦く、生臭いことが多いです。
Fresh uni, drained:
Caution: DON'T RINSE!
水切りした生ウニ:
注意:水洗いしないこと!
For lunch today, I made nigiri topped with leftover uni. Sorry for the unappetizing photo!
今日の昼ご飯には、握りを作り、残ったウニを載せました。美味くなさそうな写真で失礼!
I really regret not having finished off the uni last night. Even the freshest uni will taste worse the next day...
昨晩のうちにウニを食べ切らなかったことを後悔しています。どんなに新鮮なウニでも次の日には味が落ちてしまう...。
In my next post, I will talk about the yaki uni!
今度は、焼きウニについて語ります!
July 24, 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment