July 12, 2009

Enoki Gratin/エノキのグラタン

I got another bag of these overgrown enoki mushrooms from the lady who runs an enoki factory, and I thought of making takikomi gohan again first, but I changed my mind and decided to make gratin instead.
エノキ工場を経営する方から、また大きなエノキを一袋もらったので、最初はまた炊き込みご飯を作ろうと思ったのですが、考えを変えて、代わりにグラタンを作ることにしました。

Gratin in the toaster oven:
オーブントースターに入ったグラタン:

I seasoned the gratin with instant dashi and and soy sauce, beside salt, to make it taste like Japanese.
塩の他に、出汁の素としょう油で味付けして、和風にしました。
Just like gyoza, we had the gratin as an okazu (accompaniment to rice).
餃子と同じく、グラタンはおかずとして食べました。

2 comments:

Mama said...

I am so jealous of your enoki! The ones we get here are so small.

Hiroyuki said...

pink: Don't be so jealous! The enoki are overgrown so large that they are unsellable (but I like them!).