なめたけ(ナメタケ)には意味が二つあります。一つは「えのき」、もう一つは、えのきをしょう油、みりんなどで煮たものです。なめたけと言うと、普通は後者を指します。
This is my second attempt to make nametake. For my first attempt, I simmered 200 g enoki with 3 tbsp each of soy sauce and mirin, which resulted in very salty nametake. For the second attempt, I simmered 300 g enoki with 2 tbsp each of soy sauce and mirin. I think it is a success.
なめたけを作るのはこれで2回目です。一回目は、200 gのえのきをしょう油、みりん各大さじ3杯で煮て、とても塩辛いナメタケになってしまいました。二回目は、300 gのえのきをしょう油、みりん各大さじ2杯で煮ました。成功したと思います。
A friend told me that nametake goes very well with grated daikon. I will try this combination and report back.
お友達が言うには、なめたけは大根おろしととてもよく合うそうです。この組み合わせを試して、また報告します。
To be continued.
続く。
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