穴あきの浅鍋によるコーヒー焙煎についてこれまで書いたことの要約と、追加情報です。
For information about this and other roasters, check out this post.
この焙煎機や他の焙煎機に関しては、この記事をチェックしてください。
Coffee roasting is a two-phase process:
1. Drying phase, where you must dry the coffee beans sufficiently.
The drying phase should at least be 9 minutes long. It's usually 10-12 minutes long.
The weight loss is about 7% at the end of the drying phase.
2. Chemical reaction phase, where you must cause a large number of chemical reactions by increasing the amount of heat applied to the coffee beans.
コーヒー焙煎は2段階のプロセスです。
1.乾燥段階。この段階ではコーヒー豆を十分に乾燥させる必要があります。
乾燥段階は少なくとも9分で、通常は、10~12分です。
この段階の終わりでは、重量減は約7%です。
2.化学反応段階。この段階では、コーヒー豆に与える熱量を上げて、数多くの化学反応を起こす必要があります。
My shallow pot roaster is very light, 325 g, which is an important feature because you have to keep shaking it for up to 16 minutes.
私の浅鍋焙煎機はとても軽く、325 gです。16分程度まで振り続ける必要があるので、とても重要な特徴です。
Because it's light, it has a low heat capacity, so it does not require pre-heating and and is useful in preventing coffee beans from being over-roasted. If you suspect your coffee beans are over-roasted, simply remove the pot from the stove, turn down the heat, and start roasting again.
軽いので、熱容量も低いです。ということは予熱は不要ですし、コーヒー豆の焙煎し過ぎを防止するのに有効です。コーヒー豆を焙煎し過ぎと思ったら、単にコンロから鍋を下し、火を弱め、また焙煎を始めればいいのです。
You will need:
必要なもの:
1 or 2 metal sieves, a cooling device (or just a fan), leather gloves, a timer, a vacuum cleaner (option).
金属製のざる1、2個、冷却装置(または団扇(うちわ))、皮手(かわて(皮の手袋))、タイマー、掃除機(オプション)
You will also need a portable gas stove, a gas cartridge, a spare cartridge.
携帯用のガスコンロ、ガスボンベ、ガスボンベの替えも必要です。
A spare cartridge is required, not optional.
替えのガスボンベは絶対必要です。
Currently, I make it a point to roast 360 g of green coffee beans at a time.
現在、私は生豆(きまめ、なままめ)を一度に360 g焙煎することにしています。
Cover the pot almost entirely with some aluminum foil.
鍋をアルミホイルでほぼ完全に覆います。
Start with medium heat, provided that your stove has a heating power of about 2,600 kW/h.
CORRECTION: 3.0 kW (2,600 kcal/h)
コンロの火力が2,600 kW/h程度とすると、中火で始めます。
訂正: 3.0 kW (2,600 kcal/h)
Start roasting. Press the start button of the timer. Start shaking the pot.
焙煎を始めます。タイマーのスタートボタンを押します。鍋を振り始めます。
(私はスタートボタンを押すのを忘れ、ガスを点けてから8秒後に押しました。)
Two minutes passed. At this point, no chaff should come off the beans. If it does, remove the pot from the stove immediately, turn down the heat, and start roasting again.
2分経ちました。この時点では、豆からチャフが出てはいけません。もし出てきたら、すぐにコンロから鍋を離し、火を弱め、焙煎を再開します。
3 minutes passed. It's hard to see from the video, but chaff started to come off the beans and fall down on the stove.
3分経ちました。ビデオでは分かりにくいですが、豆からチャフが出始め、コンロの上に落ちています。
9分経ちました。この時点で1ハゼが起きたら、すぐにコンロから鍋を離し、火を弱め、焙煎を再開します。
In this particular case, first crack started at around 10:30. Still too early, but I continued to roast without turning down the heat.
今回の場合は、10:30ごろに1ハゼが始まりました。まだ早過ぎますが、火を弱めずに焙煎を続けました。
11 minutes passed.
11分経ちました。
音に注意しながら、焙煎を続けます。
火をいつ強にしたか覚えていません。多分焙煎を始めてから12分後。
To be continued.
続く。
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