February 7, 2009

Okara (Unohana)/おから(卯の花)

For supper tonight, I made unohana. For information on unohana and okara, click here.
Okara is the main ingredient of the dish called unohana, but the word is often loosely used to mean unohana.
今日の夕飯には卯の花を作りました。卯の花とおからに関しては、ここをクリックして下さい。
おからは卯の花という料理の主な具材ですが、卯の花を指すのに使われることが多いです。
Ingredients:
300 g okara
500 ml dashi (including the water used to reconstitute dried shiitake)
50 ml mirin
50 ml soy sauce (dashi, mirin, soy sauce ratio of 10:1:1)
1/2 carrot
2 abura age (fried tofu)
4 dried shiitake
Stir-fry carrot in oil, add abura age and reconstituted shiitake. Add dashi, mirin, and soy sauce. Add okara. Keep stir-fyring for several minutes until a desired moisture content is reached.
材料:
おから300 g
出汁500 ml(シイタケを戻すのに使った水を含む)
みりん50 ml
しょう油50ml(出汁、みりん、しょう油の割合は10:1:1)
ニンジン1/2
油揚げ2枚
干しシイタケ4つ
ニンジンを油で炒め、油揚げと戻したシイタケを入れる。出汁、みりん、しょう油を入れる、おからを入れる。適当な水分になるまで数分炒め続ける。

Next to the unohana is a store-bought spring roll.
Another dish is mizuna salad.
The dressing is:
4 tbsp ground white sesame seeds
2 tbsp soy sauce
2 tbsp vinegar
1 tbsp sugar
卯の花の隣りは、店で買った春巻きです。
水菜サラダも作りました。
ドレッシングは
すった白胡麻大さじ4
しょう油大さじ2
お酢大さじ2
砂糖大さじ1
です。

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