April 15, 2017

Making Sekihan/赤飯を作る

Making sekihan (glutinous rice cooked with adzuki beans) is easy if you use a product like this.
このような製品を使えば、赤飯を作るのは簡単です。
This particular product contains everything you need to make sekihan.
この製品では、赤飯を作るのに必要なものがすべて揃っています。
Top: Goma shio (sesame and salt), to be sprinkled over the sekihan served in a rice bowl.
Left to right: Adzuki beans, no-wash rice, and ni-jiru (water used to simmer the adzuki beans)
上:ごま塩(お茶碗によそった赤飯にかける)
左から右:小豆、無洗米、煮汁(小豆を煮るのに使った水)

Simply put all the ingredients in a rice cooker.
炊飯器に全部入れるだけです。
Preferably, use a pair of chopsticks to distribute the adzuki beans evenly. (I didn't do this because I was lazy.)
できれば、箸を使って、小豆を均一に分布させます(私は横着なので、しませんでしたが)。

End product:
完成品:
In days of old, we used to have sekihan on special occasions, and making sekihan was quite a hassle because it involved cooking the adzuki beans first and then steaming the rice and the adzuki in the ni-jiru in a steamer.
昔は、赤飯は特別な機会に食べていました。また赤飯を作るのはかなり大変でした。まずは小豆を煮て、その煮汁でもち米と小豆を蒸し器で蒸していたので。

Sushi and mochi are other examples that we used to have on special occasions.
寿司も餅(もち)も、昔は特別な機会に食べていたものの例です。

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