April 14, 2017

Mitsuba in Miso Soup/三つ葉(ミツバ)を味噌汁に

In Japanese cuisine, mitsuba is often used as a garnish for clear soup. Such a garnish in clear soup is called suikuchi.
The other day, my father got lots of mitsuba from a neighbor.
和食では、三つ葉(みつば、ミツバ)は、すまし汁の添え物として使うことが多いです。そのような添え物は、吸い口と言います。
先日、父が近所の方から、三つ葉をいっぱいもらいました。
 


As requested by my father, I boiled half of the bunches and served as an ohitashi.
The next day, I decided to put the rest of the mitsuba in miso soup. I wanted to use them up while they were still fresh.
次の日、残りの三つ葉を味噌汁に入れることにしました。新鮮なうちに使い切りたかったので。

The other ingredients are dried enoki, wakame, and naganegi.
他の具は、干しえのき、若布(わかめ)、長ねぎです。

I found the mitsuba were much more flavorful in miso soup than as ohitashi.
三つ葉は、お浸しより味噌汁にしたほうがずっと美味しいと思いました。

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